Socjoterapia jako forma pomocy psychologiczno‐pedagogicznej. Teoria i praktyka - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
The papers in this book are part of a multidisciplinary discourse on the contemporary psycho-logical and pedagogical assistance. They include both purely theoretical analyses and empiri-cal considerations related to the practice of assistance work. The volume is centred around the phenomenon of sociotherapy: definitions of the concept, its functions, importance, methods and techniques. The book is divided into a theoretical and a practical part.
Sociotherapy as a form of psychological and pedagogical assistance. Theory and practice
Zamieszczone w niniejszej pracy artykuły wpisują się w interdyscyplinarny dyskurs na temat współczesnej pomocy psychologiczno-pedagogicznej. W przedkładanym czytelnikowi zbiorze opracowań znalazły się zarówno analizy stricte teoretyczne, jak i rozważania o charakterze empirycznym, związane z praktyką pracy pomocowej. Oś narracji stanowi zjawisko socjoterapii definicje pojęcia, funkcje, znaczenie oraz stosowane metody i techniki. W pracy wyróżniono dwie części teoretyczną i praktyczną.
Keywords: pomoc psychologiczno-pedagogiczna; socjoterapia