Weryfikacja narodowościowa w Wielkopolsce w latach 1945-1950 - Józefiak, Jakub (My University, 2024)
Praca skupia się na przedstawieniu procesu pozbawiania obywatelstwa polskiego osób narodowości niemieckiej w Polsce w latach 1945-1950 w Wielkopolsce i jest podzielona na pięć rozdziałów. Pierwszy wyjaśnia kluczowe pojęcia dla idei narodu i skupia się na przedstawieniu kontekstu historycznego. Autor prezentuje nowy porządek w powojennej Europie, który doprowadził do masowych wysiedleń po 1945 r. Drugi rozdział charakteryzuje sytuację Niemców w Polsce w latach 1945-1950. Trzeci rozdział jest poświęcony instytucji obywatelstwa jako takiej oraz w kontekście wysiedleń Niemców. Czwarty rozdział prezentuje wszystkie wersje procesu pozbawiania obywatelstwa polskiego Niemców oraz opisuje rolę organów państwa w nim uczestniczących. W piątym rozdziale dysertacji autor przedstawia wyniki badań oraz odpowiedzi na pytanie jakie zachowanie potwierdzało związki jednostki z narodem niemieckim. Katalog nie był zamknięty. Do najbardziej popularnych zachowań potwierdzających związki z niemieckością należały: posługiwanie się językiem niemieckim w domu i w miejscach publicznych; dobrowolna przynależność do organizacji niemieckich; służba w armii niemieckiej, związki rodzinne z osobami uważanymi powszechnie za wrogów Polaków oraz przede wszystkim samo zachowani wobec Polaków. The thesis is focused on process of depriving Germans of civil rights in Poland in years 1945-1950 in Greater Poland and is divided into five chapters. First chapter explains key concepts for idea of nation and focuses on historical background. Author explains a new order in postwar Europe which led to massive resettlements after 1945. Second chapter characterize situation of Germans in Poland in years 1945-1950. Third chapter is dedicated to the institution of citizenship in general and in context of expulsion of the German population. Fourth chapter presents all variants of the process which lead to deprivation Germans of polish citizenship and characterize all state authorities involved. In the fifth chapter of thesis presents author presents the result of scientific research and answers the question: what kind of behaviour confirmed attachment to German nationality. The catalogue wasn't definite. Local organs had much freedom in interpretation. The most popular behaviour which express attachment to German nationality were: speaking German in home and in public; voluntary membership in German organisation; serving in German army; family relationship with person commonly recognize as enemy of Poles and most of all attitude towards Poles.
National verification in Greater Poland in years 1945-1950
Wydział Historii