Żelazna Dziewczyna – Mutti-Madame Non: Angela Merkel, pierwsza dama światowej polityki - Grzelak, Mirosław; Piontek, Dorota (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2013)
Mimo ciągłego przełamywania barier obyczajowych i społecznych, udział kobiet w życiu publicznym, w tym także w polityce, jest ciągle marginalny. Mimo sukcesywnego wprowadzania w państwach europejskich regulacji, których celem jest zwiększenie liczby kobiet w polityce, niewiele z nich zajmuje eksponowane stanowiska liderek partii, szefowych rządów czy prezydentów. Przez wiele lat symbolem kobiecych rządów w Europie była premier Wielkiej Brytanii Margaret Thatcher (1979–1990). Przebieg jej kariery politycznej jest przykładem stopniowego wspinania się po drabinie politycznego awansu prowadzącej do objęcia przywództwa w partii i państwie. Jedną z najważniejszych postaci współczesnej polityki europejskiej i światowej jest kanclerz Niemiec Angela Merkel. Droga jej kariery politycznej, jak na obecne standardy, jest wyjątkowo nietypowa. Jej wejście do polityki, jak i objęcie najważniejszego urzędu w państwie, jest przykładem nieprzewidywalności polityki z jednej strony, a drugiej potwierdzeniem zasady, że mając ściśle wyznaczony cel, dążąc do niego krok po kroku, można go osiągnąć niezależnie od istniejących ograniczeń. Celem artykułu jest przedstawienie drogi Angeli Merkel do najważniejszego urzędu w Niemczech i wyjątkowej pozycji w Europie oraz wskazanie tych wydarzeń, które świadczą o wyjątkowości tej drogi.

Although social and traditional barriers are continuously being overcome, women’s participation in public life, including politics, remains marginal. Even though European states enact regulations aimed at increasing the number of women in politics, few of them assume prominent positions of party leaders, government heads and presidents. For many years, the feminine government in Europe was epitomized by the Prime Minister of Great Britain, Margaret Thatcher (1979–1990). Her political career exemplifies gradually rising up the political ladder, resulting in the position of the leader of the party and the state. One of the most prominent figures in modern European and global politics is the Chancellor of Germany, Angela Merkel. Given present standards, her political career is exceptionally original. Her entering politics and taking the highest state position exemplify the unpredictability of politics on the one hand, and on the other confirm the principle that once you have a definite goal and pursue it step by step, you can achieve it regardless of the obstacles. The purpose of the paper is to present Angela Merkel’s path to the most prominent office in Germany and her exceptional position in Europe, as well as to indicate the events that evidence how exceptional this path was.
The Iron Girl – Mutti – Madame Non: Angela Merkel, the first lady of global politics
Keywords: Angela Merkel; Niemcy; kariera polityczna; Germany; political career