„Demokracja międzyrządowa” – w kierunku rekonstrukcji polskiej koncepcji reformy instytucjonalnej UE - Tosiek, Piotr (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest zidentyfikowanie głównych problemów aktualnej ogólnoeuropejskiej debaty o reformie instytucjonalnej UE, wyodrębnienie podstawowych elementów polskiej koncepcji „demokracji międzyrządowej”, a także dokonanie wstępnej krytycznej analizy dwóch zoperacjonalizowanych składników tej koncepcji. Główną myślą jest stwierdzenie, że prowadzona w Europie debata o reformie UE nie znajduje odzwierciedlenia w koncepcji „demokracji międzyrządowej” bazującej na mispercepcji i podejściu ideologicznym. Teoretycznym tłem artykułu jest międzyrządowość, w którym procesy integracyjne ocenia się z perspektywy państwa członkowskiego. Potrzeby abstrakcyjnie rozumianego państwa powinny znaleźć swoje odzwierciedlenie w konstrukcji systemu instytucjonalnego UE, ale warunkiem istnienia właściwego systemu jest prowadzenie przez państwa działań dostosowanych do rzeczywistości politycznej.

The purpose of this article is the identification of main problems of current European debate on EU institutional reform, the extraction of basic elements of Polish concept of “intergovernmental democracy” as well as the critical analysis of two operationalized components of this concept. The main thought is based on the view that the current European debate on EU reform is not reflected in the “intergovernmental democracy” concept based on misperception and ideological approach. Theoretical background of the article is intergovernmentalism that evaluates integration processes from the perspective of member state. Requests of the state as abstractly understood should be reflected in the construction of EU institutional system, while the precondition of the existence of the appropriate system is state’s carrying out activities adapted to political reality.
“Intergovernmental Democracy” – towards a Reconstruction of Polish Concept of EU Institutional Reform
Keywords: Polska; Unia Europejska; demokracja; decydowanie polityczne; parlamenty narodowe