Mistrz i miasto Mirona Pietrowskiego w ujęciu postkolonialnym - Korcz, Karolina (Wydawnictwo-Drukarnia Bonami/Pracownia Komparatystyki Literackiej IFP UAM, 2008)
Recenzja książki: M. Pietrowski, Mistrz i Miasto. Kijowskie konteksty Michaiła Bułhakowa. Tłum. I. Kuźmina, A. Jezierska. Wydawnictwo „Bonami”, Poznań 2004, ss. 319.

Review of book: Miron Pietrowski, Mistrz i Miasto. Kijowskie konteksty Michaiła Bułhakowa. Tłum. I. Kuźmina, A. Jezierska. Wydawnictwo „Bonami”, Poznań 2004, pp. 319.
Miron Pietrowski’s Master and Margarita in the postcolonial grasp
Keywords: Michaił Bułhakow; Mikhail Bulgakov; Kijów; Kiev; Miasto; Town; Ukraińska kultura; Ukrainian culture