Synteza i właściwości α,α-difluorowanych pochodnych estrów kwasów fosfonowych - Szewczyk, Marta Zuzanna (My University, 2016)
Główny cel pracy to badania nad syntezą i strukturą pochodnych α,α-difluoro–β–aminofosfonianowych. Rozprawa doktorska została podzielona na trzy rozdziały. W rodziale I dokonano syntetycznego podsumowania, dotychczas znanych z doniesień literaturowych, metod syntezy pochodnych gem–difluorometylenofosfonianów. Przedstawiono zastosowanie tytułowych związków jako molekuł o właściwościach inhibicyjnych oraz naświetlono wpływ obecności grupy difluorometylenofosfonianowej na właściwości nowo syntetyzowanych związków. Rozdział II niniejszej pracy dedykowany jest analizie i dyskusji otrzymanych wyników. W tym rozdziale uwaga została skupiona między innymi na eksperymentalnym poszukiwaniu skutecznych metod fluorowania i otrzymywania amin. Co więcej, w rozdziale II uwagę skupiono na zastosowaniu otrzymanych pochodnych α,α-difluoro–β–aminofosfonianowych w kierunku syntezy gem–difluorowanych fosfonianowych analogów dipeptydów. W Rozdziale II dokonano również charakterystyki spektralnej (1H, 13C, 19F, 31P NMR, MS) oraz określenia struktury otrzymanych związków. W tej części znajdują się również wnioski podsumowujące otrzymane wyniki. Ostatni rozdział III poświęcony jest części eksperymentalnej rozprawy doktorskiej. Pracę doktorską kończy spis bibliograficzny oraz spis dotychczasowych dokonań autora pracy przestawionych w postaci publikacji, referatów oraz wystąpień.

The work described herein will focus on synthesis and application of α,α-difluoro˗β˗aminophosphonates. In Chapter I numerous methodologies towards the synthesis of gem-difluorinated phosphonate analogues were described. The significance of application of fluorinated phosphonates as enzyme inhibitors was presented. The importance of –CF2PO(OEt)2 moiety for properties of designed molecule was discussed as well. Chapter II stands for the experimental exploration of efficient fluorination and amine formation methods. Moreover, in Chapter II the attention has been turned to application of diethyl α,α–difluoromethylene–β–aminophosphonates toward synthesis of α,α–difluorinated phosphonate analogues of dipeptide. Chapter II, include the spectroscopic characterization (1H, 13C, 19F, 31P, NMR) and determination of the structures of obtained products. This chapter ends with conclusions. Chapter III is dedicated to experimental data obtained during research. Doctoral Thesis ends with lists of scientific achievement, bibliography and abstract written in polish.
Synthesis and properties of α,α-difluorinated derivatives of phosphonic acids esters
Wydział Chemii: Zakład Syntezy i Struktury Związków Organicznych
Keywords: α,α-difluoro-β-iminofosfoniany; α,α-difluorinated-β-iminophosphonates; α,α-difluoro-β-aiminofosfoniany; α,α-difluorinated-β-aminophosphonates; β-enamino/iminofosfoniany; β-enamino/iminophosphonates