Dama to Królowa, a Królowa to Hetman - kilka uwag o współczesnej leksyce szachowej - Graf, Magdalena; Graf, Paweł Władysław (My University, 2010)
Artukuł zbiera i analizuje słownictwo szachowe, lokując się w badaniach nad językiem sportu, leksykologią oraz badaniami nad kulturą
Keywords: leksykografia; leksyka szachowa; słownictwo sportowe; język sportu