Polityka Chińskiej Republiki Ludowej wobec Azji Południowo-Wschodniej w latach 2003-2013 - Luzak, Paweł (My University, 2021)
Przedmiotem analizy jest ewolucja polityki Chińskiej Republiki Ludowej wobec Azji Południowo-Wschodniej w latach 2003-2013. Uwzględnia ona skomplikowane i wieloaspektowe tło procesu formułowania i realizacji chińskiej polityki wobec regionu, obejmując także szerszy - ponadregionalny kontekst polityki zagranicznej ChRL, w związku z czym przeprowadzone w dysertacji analizy pozwalają w sposób kompleksowy ukazać przebieg procesów politycznych na kontynencie azjatyckim. Celem autora w ramach sformułowanych problemów badawczych było z jednej strony ukazanie polityki ChRL wobec regionu Azji Południowo-Wschodniej, a także analiza celów, metod i form oraz ocena skuteczności tej polityki realizowanej w latach 2003-2013. Z drugiej zaprezentowanie geopolitycznego, ekonomicznego i militarnego znaczenia regionu Azji Południowo-Wschodniej we współczesnym świecie oraz ukazanie zachodzącej tam ewolucji i wpływających nań czynników.

The subject of analysis includes the evolution of the People’s Republic of China policy towards Southeast Asia in the years 2003-2013. The thesis takes into account complicated and multidimensional background of the process of both the creation and implementation of the Chinese regional policy. The study takes into account the broader, supra-regional context of the PRC’s foreign policy which allows to show the complex character of the political processes in Asia. The goal of the thesis within the framework of the formulated research questions is twofold. Firstly, the aim of the author was to analyze the Chinese policy towards Southeast Asia, putting emphasis on its goals, methods, forms and the assessment of its efficiency in the analyzed period of time. Secondly, the study shows geopolitical, economic and military significance of the region in contemporary world and the factors that determine its evolution.
The Policy of the People’s Republic of China towards Southeast Asia in the period 2003-2013
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: Chiny; Azja Południowo-Wschodnia; polityka zagraniczna; polityka regionalna; ASEAN; China; Southeast Asia; foreign policy; regional policy