On some aspects of the syntax of object Experiencers in Polish and English - Żychliński, Sylwiusz (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
Główny problem badawczy rozważany w niniejszej monografii stanowi opis składniowy argumentu czasownikowego w postaci tzw. Eksperiencera, który cechuje predykaty psychologiczne. Istotne dla pracy są zwłaszcza te predykaty psychologiczne, które jako dopełnienia wymagają użycia argumentu typu Eksperiencer oznaczonego przypadkiem gramatycznym Biernika (aczkolwiek w dalszej części pracy autor odwołuje się również do argumentów typu Eksperiencer oznaczonych przypadkiem Celownika). Choć w literaturze przedmiotu dość często przyjmuje się, że argument typu Eksperiencer różni się swym statusem składniowym od typowego dopełnienia, to analizując zachowanie Eksperiencerów w języku polskim (oraz angielskim), okazuje się, że brak wystarczających dowodów na to, by zaakceptować szczególny status tych argumentów. Celem pracy jest wykazanie, że Eksperiencer generowany w pozycji dopełnienia wykazuje te same właściwości co argumenty innego typu generowane w tej pozycji.
Keywords: gramatyka generatywna; czasowniki psychologiczne