Bezpieczeństwo surowcowe w zakresie ziarna kakaowego a sytuacja polityczna ta Wybrzeżu Kości Słoniowej - Skarżyński, Mirosław (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
W artykule omówiono problematykę bezpieczeństwa surowcowego w zakresie ziarna kakaowego w kontekście sytuacji politycznej na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Przedstawiono rolę Wybrzeża Kości Słoniowej w światowym obrocie kakao. Rozpatrzono podstawowe aspekty sytuacji politycznej na Wybrzeżu Kości Słoniowej. W podsumowaniu zwrócono uwagę na uwarunkowania bezpieczeństwa surowcowego w zakresie ziarna kakaowego.

In the article were discussed the problems of raw material security in the range of cocoa beans in the context of political situation in Côte d’Ivoire. The role of Côte d’Ivoire in the world trade of cocoa was presented in this paper. There are considered the fundamental aspects of political situation in Côte d’Ivoire. In summary, the author paid attention to conditions of raw material security in the range of cocoa beans.
Raw Material Security in the Range of Cocoa Beans and Political situation in cóte D'ivoirę