Edukacyjne obiekty w cyberparkach: Analiza Pool of Examples projektu COST Action TU1306 - Kruszwicka, Agnieszka; Duszczak, Maria; Klichowski, Michał (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2020)
Koncepcja cyberparków została naukowo rozwinięta przez europejskich badaczy zrzeszonych w międzynarodowym projekcie pt. Fostering knowledge about the relationship between Information and Communication Technologies and Public Spaces supported by strategies to improve their use and attractiveness (CYBERPARKS), realizowanym w latach 2014-2018 i finansowanym przez European Cooperation in Science and Technology (TUD COST Action TU1306), w ramach którego Michał Klichowski opracował i eksperymentalnie zweryfikował koncepcję uczenia się w cyberparkach, a Agnieszka Kruszwicka stworzyła pierwszy projekt edukacyjnego cyberparku. W ramach tego projektu blisko 100 naukowców z 31 krajów stworzyło także zbiór przykładów cyberparkowych obiektów (Pool of Examples). W rozdziale tym prezentujemy wyniki ich analizy, ukierunkowanej na ukazanie tych elementów cyberparków, które mają potencjał edukacyjny. Wcześniej jednak opisaliśmy założenia koncepcji uczenia się w cyberparkach oraz jej teoretyczne tło – ideę inteligentnego miasta.
Keywords: cyberpark; uczenie się; edukacja; TIK; inteligentne miasta; mapy podróży edukacyjnych; cyfrowe ławki; cyfrowe drzewa; cyfrowe stacje; cyfrowe pawilony wodne; interaktywne fontanny; muzyczne schody