ISTOTA KONKURENCYJNOŚCI REGIONÓW - Czyżewska, Dorota (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2012)
Konkurencyjność w ujęciu regionalnym stanowi jedno z podstawowych zagadnień badawczych nauk ekonomicznych w związku z postępującą globalizacją gospodarki światowej przyczyniającą się do wzrostu znaczenia regionów, rozwojem technologii informatycznych i telekomunikacyjnych oraz kształtowaniem się gospodarki opartej na wiedzy. Celem artykułu jest określenie istoty konkurencyjności regionalnej poprzez dokonanie przeglądu literatury przedmiotu w zakresie jej definicji, determinant oraz mierników prostych i rankingów konkurencyjności służących jej pomiarowi.

Nowadays, as a result of globalisation of the world economy, regional competitiveness is one of the most researched issues in economic studies. Regional competitiveness is seen to play an important role in increasing the position of regions, as well as in the development of information and communication technologies (ICT) and the knowledge-based economy paradigm. The aim of the paper is to present the essence of regional competitiveness using a literature review of its definitions, factors and indicators.
THE ESSENCE OF REGIONAL COMPETITIVENESS
Keywords: region; konkurencyjność regionalna; czynniki konkurencyjności; miernik prosty; ranking konkurencyjności; region; regional competitiveness; competitiveness factors; indicator; competitiveness index