Odpowiedzialność karna dyrektora i nauczyciela w zakresie naruszenia przepisów BHP w szkole - Przybylski, Marek (Wydawnictwo Rys, 2012)
Monografia jest poświęcona odpowiedzialności karnej, jaka ciąży na dyrektorze szkoły i nauczycielu za naruszenia przepisów BHP. Zagadnienie to, jest ważne przede wszystkim ze względu na dość wysoki poziom wypadkowości w szkole, jak też rosnącą świadomość prawną obywateli. Według najnowszych danych liczba ciężkich wypadków w polskiej szkole przewyższa liczbę nieszczęśliwych zdarzeń w takich dziedzinach jak budownictwo, górnictwo, czy przetwórstwo przemysłowe. Natomiast rosnąca świadomość prawna obywateli powoduje, że rodzice zaniepokojeni stanem bezpieczeństwa swoich dzieci w szkole o swoich zastrzeżeniach w tym zakresie informują, już nie tylko dyrektora szkoły, czy policję, ale również prokuraturę i media. Szczególnie sytuacje takie mają miejsce, gdy naruszenie zasad bezpieczeństwa w szkole kończy się doznaniem obrażeń przez dziecko. Stąd też, coraz częściej dyrektorzy szkół czy nauczyciele pociągani są za naruszenie przepisów z zakresu bezpieczeństwa i higieny nie tylko do odpowiedzialności dyscyplinarnej, cywilnoprawnej, ale i karnej. Informacje o takich sytuacjach pojawiają się coraz częściej w mediach. Opracowanie opisuje podstawowe pojęcia z dziedziny BHP, a następnie przedstawia obowiązki jakie ciążą na dyrektorze i nauczycielu. Rozgraniczenie dyrektora i nauczyciela spowodowane jest innym statusem prawnym obydwu stanowisk. Dyrektor w myśl polskiego prawa jest funkcjonariuszem publicznym, a nauczyciel tylko korzysta z uprawnień funkcjonariusza publicznego. Nadto dyrektor w polskim systemie oświaty pełni funkcję pracodawcy, co skutkuje dodatkową odpowiedzialnością. W pracy przedstawiono w miarę możliwości stan faktyczny, jaki powinien być tzw. stan wzorcowy - odnosząc się do poszczególnych przepisów wynikających z ustaw, rozporządzeń. Przedstawiono orzecznictwo sądów polskich odnoszące się do powyższych kwestii. Nadto przedstawiono zalecenia wynikające z zasad pracy w szkole wypracowanych na przestrzeni wielu lat, które umożliwiają bezpieczną prace nauczycieli i bezpieczny pobyt uczniów w placówce. Zaprezentowano możliwe niebezpieczeństwa i zagrożenia, jakie wynikają z nierespektowania przepisów w zakresie bhp, a następnie przedstawiono możliwe sankcje karne wynikające z norm prawa polskiego. Monografia stanowi zbiór informacji przydatnych wszystkim dyrektorom i nauczycielom, niezależnie od typu i profilu szkoły i ma na celu przynajmniej w jakimś stopniu, uchronić wymienione osoby przed popełnieniem błędów skutkujących ponoszeniem odpowiedzialności karnej. Zapoznać się z uwagami w niej zawartymi powinni, także studenci studiów pedagogicznych, którzy w przyszłości będą wykonywać zawód nauczyciela, czy pełnić funkcję dyrektora szkoły. Tylko znając możliwe zagrożenia, można właściwie ocenić ryzyko w danej sytuacji, a co za tym idzie świadomie podjąć lub zaniechać podjęcia określonych działań. Jednakże należy mieć na uwadze możliwość grożących nam sankcji, także w określonych przypadkach odpowiedzialności karnej za niewłaściwe, błędne wybory. Prócz odpowiedzialności karnej, cywilnej oraz służbowej pamiętać należy, także o następstwach psychicznych, moralnych, jakie nierzadko dotykają osobę odpowiedzialną za wypadek z udziałem dziecka. Charakterystyka tego szczególnego miejsca, jakim jest szkoła powoduje, że nie można zlikwidować całkowicie możliwości powstania zagrożeń - wynika to z obecności czynnika losowego w wypadkowości uczniów i pracowników, dzieci oraz dorosłych. Właściwie dobrani ludzie pełniący odpowiedzialne funkcje nauczyciela oraz dyrektora pozwolą znacząco ograniczyć ryzyko zaistnienia niebezpiecznych zdarzeń. Przestrzeganie przepisów i zasad BHP przez nauczyciela oraz dyrektora z pewnością w wielkim stopniu wpływa na zmniejszenie liczby wypadków. Świadomość tego faktu oraz odpowiedzialność za bezpieczeństwo uczniów przebywających pod opieką placówki, powinna motywować wszystkich pracowników do nieustannej jego analizy oraz podejmowania czynności w celu poprawy, a działania dyrektora jako funkcjonariusza publicznego oraz pracodawcy w szczególności powinny nosić znamiona nieprzerwanego procesu ukierunkowanego na ciągłe dążenie do poprawy bezpieczeństwa.

'Legal liability of principals and teachers as regards violation of health and safety regulations at schools'. The thesis is a monograph devoted to legal liability of school principals and teachers as regards violations of health and safety regulations. The issue is particularly important due to relatively high number of school accidents, but also to the rising legal consciousness of citizens. According to the most recent data, the number of serious accidents at Polish schools exceeds the number of accidents in construction, mining, and industrial processing industries. On the other hand, the growing legal knowledge of the Poles leads to situations, in which parents worrying about the safety and security of their children at school, inform about their reservations not only the school principal or the police, but also the prosecutors and the media. Such situations occur in particular when the violation of safety regulations at school results in a child suffering injuries. Therefore, more and more often school principals and teachers are brought to justice for violation of health and safety principles on the basis of disciplinary, civil and even penal liability. The media report with increasing frequency about such events. Due to the specific rules of media coverage of certain topic, more often than not the honest and complete presentation of the facts is only in the background. Many incidents are described incompletely and in a distorted manner, and may mislead the readers who are not fully equipped with knowledge in the matter/ This work defines the basic notions of health and safety domain, and then presents the duties of principals and teachers. The differentiation between the two stems from the different status of the two positions. A principal is in the light of the Polish law a public official, and the teacher only exercises a public official's rights. Moreover, in the Polish educational system, the principal is at the same time performing the function of an employer, which results in additional responsibility. In the thesis, the factual state is presented, as well as the so-called the model state - or what the situation should be like according to particular regulations included in acts and other legal documents. The judicature of Polish courts concerning the abovementioned matters is presented. Furthermore, several recommendations are proposed that are based on rules developed in many years of working at schools - they allow for safe performance of job duties by the teacher, as well as for the safe stay of children at school. Possible dangers and threats resulting from violation of health and safety regulations are enumerated, followed by potential penal sanction according to Polish legal norms. The legal context of situations presented in the media was then discussed. The monograph is a gathering of data useful to all principals and teachers regardless of the type and profile of their schools. It aims at - up to a certain extent, at least - protecting these readers from committing mistakes which result in penal responsibility. Additionally, also students of pedagogical studies, who in the future will be teaching or performing the function of principals, should become acquainted with the commentary provided by the monograph. Only with the knowledge about potential dangers may one assess the risk in a given situation correctly, and therefore consciously make decisions about performing or non-performing of certain tasks. However, the potential sanctions must be borne in mind, including the penal liability for wrong decisions. Apart from penal, civil and professional responsibility, one must also remember about the psychological and moral consequences that frequently affect the person responsible for an accident in which a child was injured. The characteristic features of a particular place which the school is make it impossible to eliminate all the potential causes of danger. Injures of students and employees, children and adults are often random. Appropriately selected persons who perform the responsible functions of teachers and principals may limit the risk of dangerous events considerably. If the health and safety regulations are adhered to by both teachers and principals, it definitely decreases the number of accidents significantly. Being conscious of this fact and responsible for the safety of students under care of a given institution definitely should motivate all the employees of it to constant monitoring and improvement of safety protection proceedings. The principal, as a public official and employer, should in particular ceaselessly aim at improvement of safety and security at school.

Die Strafverantwortung von Schuldirektoren und Schullehrern im Fall der Verletzung der Arbeitshygiene- und Arbeitsschutzvorschriften Die folgende Arbeit ist als vollständige Monographie verfasst worden und handelt von der Last der Strafverantwortung, die jeder Schuldirektor und jeder Schullehrer für eventuelle Verstöße gegen die Arbeitshygiene- und Arbeitsschutzvorschriften auf sich nehmen muss. Diese Frage ist von äußerstem Belang – vor allem im Blick auf das ganz hohe Niveau der Unfallquoten in Schulen sowie auf das wachsende Rechtsbewusstsein der Bürger. Den neuesten Angaben zufolge übersteigt die Zahl der schweren Unfälle in polnischen Schulen die Zahl der Unfallereignisse in solchen Bereichen wie Bauwesen, Bergbau oder Industrieverarbeitung. Darüber hinaus ist das wachsende Rechtsbewusstsein der Bürger die Ursache dafür, dass die Eltern, die irgendwelche Einwände gegen den Sicherheitszustand ihrer Kinder in den Schulen erheben, diese nicht nur an den Schuldirektor richten, sondern auch an die Staatsanwaltschaft und Medien. Besondere Konfliktsituationen finden statt, wenn Verstöße gegen die Arbeitshygiene- und Arbeitsschutzvorschriften mit den Körperverletzungen bei Kindern enden. Daher werden Schuldirektoren immer häufiger nicht nur zur Disziplinar- und Bürgerrechts-, sondern auch zur Strafverantwortung gezogen. Über solche Situationen wird immer häufiger in den Medien berichtet. Die mediale Überlieferung lässt sich gegenwärtig von eigenen Regeln leiten und es kommt manchmal vor, dass ehrliche und vollständige Darstellung der Tatsachen in den Hintergrund rückt. Es gibt viele unvollständige und verzerrte Beschreibungen solcher Situationen, die irreführend sind – besonders für diejenigen, die über ausreichendes rechtliches Wissen auf diesem Gebiet nicht verfügen. In der Monographie sind wichtige Basisbegriffe der Arbeitshygiene- und Arbeitsschutzvorschriften beschrieben worden; der Autor beschäftigt sich mit den Pflichten, die jeder Schuldirektor und jeder Schullehrer erfüllen muss. Die Abgrenzung zwischen den Begriffen „Schuldirektor“ und „Schullehrer“ ist auf den separaten rechtlichen Status beider Stellungen zurückzuführen. Im Sinne der polnischen Gesetzgebung ist der Schuldirektor gleichzeitig ein Beamter im öffentlichen Dienst, der Schullehrer dagegen nutzt nur die Befugnisse eines öffentlichen Beamten. Darüber hinaus erfüllt der Schullehrer die Rolle eines Arbeitgebers, was zusätzliche Verantwortung zur Folge hat. In der Monographie wurde – soweit nur möglich – der tatsächliche Stand der Dinge geschildert. Der Autor präsentiert den idealen Stand der Dinge, und zwar im Bezug auf die einzelnen Gesetze und Anordnungen. Die polnische Rechtsprechung in diesem Bereich wird auch dargestellt. Überdies werden konkrete Empfehlungen bezüglich der Schularbeitsprinzipien formuliert, die sowohl eine sichere Arbeit der Schullehrer, als auch einen sicheren Aufenthalt der Schüler in Schulen ermöglichen. Der Autor bespricht die Gefahren und Gefährdungen, die aus dem Nichtrespektieren von Arbeitsschutzvorschriften resultieren; dann geht er auf die möglichen Strafsanktionen ein, die das polnische Recht vorsieht. Präsentiert wurde auch die rechtliche Beurteilung der in den Medien beschriebenen Situationen. Die Abhandlung ist eine Zusammenstellung von Informationen, die vor allem für Schuldirektoren und Schullehrer – vom Typ und Profil der Schule abgesehen – nützlich sein können. Ihr Ziel ist es, die oben genannten Personen vor den Fehlern zu schützen, die die Strafverantwortung zur Folge haben. Die Monographie ist auch an die Studentinnen und Studenten der Pädagogik gerichtet, die den Beruf des Schullehrers künftig ausüben oder die Funktionen des Schuldirektors erfüllen werden. Das Risiko einer Situation kann nur dann richtig eingeschätzt werden, wenn man von ihrer möglichen Gefahren weiß. So können gewisse Schritte entweder bewusst eingeleitet oder unterlassen werden. Man soll jedenfalls die möglichen Sanktionen beachten; in gewissen Fällen münden die unangemessenen, falschen Entscheidungen in Strafverantwortung. Außer der Straf-, Zivil- und Dienstverantwortung sollen auch moralische und psychische Konsequenzen für die Verantwortlichen beachtet werden – besonders wenn an einem Unfall ein Kind beteiligt ist. Die Charakteristik der Schule – eines besonderen Ortes – bewirkt, dass man die Unfallentstehung keineswegs vollkommen vermeiden kann; das ist auf die Natur der Schicksalsschläge bei Schülern, Schulmitarbeitern, Kindern und Erwachsenen zurückzuführen. Richtig ausgewählte Menschen, die die verantwortungsvollen Funktionen des Schullehrers und des Schuldirektors erfüllen, lassen das Risiko des Zustandekommens gefährlicher Ereignisse deutlich verringern. Das Beachten von Arbeitshygiene- und Arbeitsschutzvorschriften von Schullehrern und Schuldirektoren übt sicherlich einen großen Einfluss auf die Verminderung der Unfallquote aus. Das Bewusstsein dieser Tatsache und die Verantwortung für Schüler soll alle Schulmitarbeiter dazu bewegen, ständige Analysen durchzuführen und Maßnahmen zu ergreifen, die die Verbesserung der Bedingungen der Schularbeit zum Ziel haben. Überdies sollen die Tätigkeiten des Schuldirektors sich mit den Merkmalen des ununterbrochenen, sicherheitsorientierten Vorgangs auszeichnen.

« La responsabilité pénale du directeur et de l’enseignant sous l’angle de la violation des règles de santé et de sécurité à l'école ». Ce travail est monographie complète consacrée à la responsabilité pénale qui incombe au directeur d'école et à l'enseignant en cas de violation des règles de santé et de sécurité. Cette question est extrêmement importante principalement en raison du niveau relativement élevé d'accidents à l'école, ainsi que de la sensibilisation juridique des citoyens. Selon les dernières données, le nombre d'accidents graves dans l'école polonaise dépasse le nombre d'événements malheureux dans des secteurs tels que la construction, l'exploitation minière et l’industrie manufacturière. Cependant, la sensibilisation juridique croissante des citoyens signifie que les parents sont préoccupés par la sécurité de leurs enfants à l'école. Ils communiquent leurs objections à cet égard, non seulement à l'école, ou à la police, mais aussi au ministère public et aux médias. En particulier, de telles situations se produisent quand une violation de la sécurité à l'école se termine par des dommages causés à l’enfant. Par conséquent, de plus en plus les directeurs d'école et les enseignants sont tenus responsables de la violation de la santé et de la sécurité non seulement disciplinairement et civilement mais aussi pénalement. Les informations sur ces situations sont de plus en plus visibles dans les médias. En raison du fait que les médias de masse ont leurs propres règles souvent exactes, la présentation exhaustive des faits devient d'une importance secondaire. De nombreuses situations sont décrites comme incomplètes, mutilées, donc, risquent d’induire en erreur les lecteurs qui n'ont pas de connaissances complètes sur le cadre juridique à cet égard. L’étude décrit les concepts de base dans le domaine de la santé et sécurité au travail, puis énonce les obligations qui incombent au directeur et à l’enseignant. La délimitation du directeur et de l’enseignant est due au statut juridique différent des deux postes. Le directeur, conformément à la législation polonaise, est un fonctionnaire public, par contre l’enseignant est uniquement bénéficiaire des droits du fonctionnaire public En outre, dans le système éducatif polonais le directeur agit à titre d'employeur, ce qui entraîne une responsabilité supplémentaire. Le travail présente autant que possible les faits qui devraient être le soi-disant état standard - se référant aux diverses dispositions figurant dans les lois, les règlements. On a présenté la jurisprudence des tribunaux polonais portant sur ces questions. En outre, on a décrit des recommandations qui résultent des règles de travail à l'école, développés depuis de nombreuses années, pour permettre un travail sécuritaire des enseignants et un séjour sécuritaire des élèves dans l'établissement. On a présenté les dangers possibles et les risques qui résultent du non-respect des règles de santé et de sécurité, ainsi que les sanctions possibles en vertu des normes du droit polonais. En utilisant la situation décrite par les médias on a présenté leur analyse juridique. La monographie est un ensemble d'informations utiles à tous les directeurs et les enseignants, quel que soit le type et le profil de l'école et, et vise au moins dans une certaine mesure, à protéger ces personnes de faire des erreurs qui conduisent à engager la responsabilité pénale. Aussi les étudiants en pédagogie qui dans le futur travaillerons comme enseignants ou directeurs des écoles devraient consulter les notes qui y sont contenues. Par le fait de savoir les risques possibles, on peut évaluer correctement les risques dans une situation donnée et par conséquent on peut consciemment prendre ou à s'abstenir de prendre certaines mesures. Cependant, il faut garder à l'esprit la possibilité de sanctions et aussi, dans certains cas, de responsabilité pénale pour choix erronés ou inappropriés. Outre la responsabilité pénale, civile et officielle, on doit également garder à l'esprit les conséquences psychologiques, morales, qui affectent souvent la personne responsable de l'accident dont pourrait être victime un enfant. Les caractéristiques de cet endroit spécial, qui est l'école fait que l’on ne peut pas éliminer complètement la possibilité de menaces - cela est dû à la présence d'un facteur aléatoire dans le taux d’accidents des élèves et du personnel, des enfants et des adultes. Les personnes choisies de manière appropriée, exerçant des fonctions importantes de l’enseignant et du directeur permettront de réduire considérablement le risque d'événements dangereux. Le respect des règles de santé et de sécurité par l'enseignant et le directeur certainement réduit considérablement le nombre d'accidents. La conscience de ce fait et la responsabilité pour la sécurité des élèves sous la garde de l'établissement, doit motiver tout le personnel pour l'analyse continue, et de prendre mesures visant à améliorer la situation, et les mesures du directeur qui agit à titre de fonctionnaire public et d’employeur devraient en particulier porter la marque d'un processus continu visant à un effort continu pour améliorer la sécurité.
M. Przybylski, Odpowiedzialność karna dyrektora i nauczyciela z zakresie naruszenia przepisów BHP w szkole, Wydawnictwo Rys, Poznań 2012, ss 142.
Keywords: prawo oświatowe; bezpieczeństwo uczniów; bezpieczeństwo w szkole; bezpieczeństwo dzieci; odpowiedzialność nauczyciela; odpowiedzialność dyrektora; odpowiedzialność szkoły; wypadki w szkole; wypadki uczniów; wypadki dzieci; opieka szkoły; bezpieczna szkoła; przemoc w szkole; bhp w szkole; uczeń pod opieką szkoły; ryzyko zawodowe; school legislation; pupils safety; school safety; Legal liability of teachers; Legal liability of principals; school accidents; children accidents; health and safety regulations at schools; violence at school; health and safety regulations