Kostrzyn nad Odrą w procesie transformacji politycznej i społeczno-gospodarczej w latach 1989-2013 - Gondek, Paweł (My University, 2015)
Rozprawa doktorska opisuje przemiany, jakie nastąpiły w Kostrzynie nad Odrą w latach 1989-2013. W pierwszym rozdziale pracy opisana została historia miasta od jego powstania po 1989 rok. Po II wojnie światowej miasto znalazło się w polskich rękach. Kostrzyn stał się miastem granicznym. Opuszczonym i zniszczonym. Pierwszymi jego mieszkańcami byli żołnierze, kolejarze i pocztowcy. Miasto odżyło dzięki odbudowie Kostrzyńskiej Fabryki Celulozy i Papieru. W późniejszym czasie na rozwój miasta wpływała kolej, duża liczna stacjonującego wojska, otwarcie przejścia granicznego, handel oraz otwarcie specjalnej strefy ekonomicznej. W dalszej części pracy autor opisał wybory samorządowe, parlamentarne i prezydenckie. W trzecim rozdziale opisana została gospodarka. Dzięki rozwiniętemu przemysłowi, przejściu granicznemu, bazarowi, korzystnemu położeniu geograficznemu i dobrze funkcjonującej władzy samorządowej, miast stało się jednym z najbogatszych w regionie. Czwarty rozdział przedstawia przemiany życia społecznego. Opisany został rynek pracy, demografia, pomoc społeczne, ochrona zdrowia, bezpieczeństwo publiczne oraz działania związane z kilkoma powodziami, które miały miejsce w Kostrzynie nad Odrą w opisywanym czasie. Piąty rozdział poświęcony został oświacie, kulturze, sportowi i rekreacji. W ostatnim rozdziale Kostrzyn nad Odrą opisany został jako miasto europejskie.

Doctoral thesis describes the changes that took place in Kostrzyn in the years 1989-2013. The first chapter describes the history of the city since its inception up until 1989 year. After World War II the city was in Polish hands. Kostrzyn became a border town. Abandoned and destroyed. Its first inhabitants were the soldiers, railwaymen and postmen. The town revived thanks to the restoration of Kostrzyn Cellulose and Paper Factory. Railway, numerous large stationed troops, opening of the border crossing, local trade as well as opening of the special economic zone - later affected on the development of the town. In the next part, the author described the local elections, parliamentary and presidential elections. Kostrzyn is a town that really trusts their authorities. This made it possible to realize a number of controversial projects such as Woodstock Festival. In the third chapter was described the town’s economy. The fourth chapter presents the transformation of social life. It describes the labour market, demography, social assistance, health care, public safety and the activities associated with several floods that occurred in Kostrzyn in the described time. The fifth chapter is devoted to the education, culture, sport and recreation. The author described the education, community centre activities, libraries, museums, sport events and tourism. In the last chapter Kostrzyn has been described as a European city.
Kostrzyn upon Odra in the transformation process of political and socio-economic situation in the years 1989-2013
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: transformacja; transformation; samorząd; local government; administracja; administration; Kostrzyn; Woodstock