Społeczeństwo zaangażowane. Inspiratorium dla edukacji obywatelskiej - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2025)
Współczesne społeczeństwa demokratyczne mierzą się z wyzwaniami, które testują granice społecznej spójności i zaufania: dezinformacją, kryzysami klimatycznymi i migracyjnymi, napięciami tożsamościowymi, a także narastającą polaryzacją. W tym kontekście edukacja obywatelska staje się niezbędnym narzędziem budowania kultury odpowiedzialności, solidarności i dialogu. Prezentowana publikacja to interdyscyplinarne inspiratorium dla nauczycieli i edukatorów, które łączy refleksję teoretyczną z praktycznymi wskazówkami do pracy z młodzieżą. Opierając się na wartościach równości, otwartości i partycypacji, książka proponuje nowoczesne podejście do edukacji obywatelskiej – jako procesu dynamicznego, włączającego i angażującego. Cztery komplementarne rozdziały prowadzą czytelnika przez kluczowe zagadnienia: aksjologię obywatelstwa, tożsamość i różnorodność, kompetencje społeczne i działania praktyczne, szkołę jako przestrzeń demokracji codziennej. Autorzy i autorki – eksperci z zakresu pedagogiki, socjologii i nauk politycznych – podejmują aktualne tematy, takie jak: edukacja antydyskryminacyjna, zdrowotna i klimatyczna, mediacje rówieśnicze, dobrostan psychiczny, przeciwdziałanie dezinformacji czy rozwój kompetencji globalnych. Społeczeństwo zaangażowane to nie tylko książka, ale zaproszenie do wspólnego tworzenia edukacji obywatelskiej, która ma szczególne znaczenie dla budowania społeczeństwa aktywnego i demokratycznego. Present-day democratic societies face challenges that test the boundaries of social cohesion and trust: disinformation, climate and migration crises, identity tensions, and increasing polarization. In this context, civic education becomes an essential tool for building a culture of responsibility, solidarity, and dialogue. This interdisciplinary publication is an inspiration guide for teachers and educators, combining theoretical reflection with practical tools for working with young people. Grounded in the values of equality, openness, and participation, the book offers a modern approach to civic education—as a dynamic, inclusive, and engaging process. The four complementary chapters guide the reader through key themes: the axiology of citizenship; identity and diversity; social competences and civic action; school as a space of everyday democracy. The authors—experts in pedagogy, sociology, and political science—address topical issues such as anti-discrimination, health and climate education, peer mediation, mental well-being, combating disinformation, and the development of global competences. Engaged Society is not just a book: it is an invitation to co-create civic education that truly matters for building an active and democratic society.
Keywords: edukacja obywatelska; partycypacja i zaangażowanie obywatelska; społeczeństwo obywatelskie; patriotyzm; równość; prawodawstwo; civic education; civic participation and engagement; civil society; patriotism; equality; legislation