Propaganda radziecka wobec prób stworzenia międzynarodowego systemu bezpieczeństwa zbiorowego w latach 1922-1935 - Dworacki, Juliusz (My University, 2024)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja radzieckiej propagandy wobec idei stworzenia międzynarodowego systemu bezpieczeństwa zbiorowego w okresie 1922–1935, jej ewolucji, zwrotu z pozycji przeciwnika systemu wersalskiego czy Ligi Narodów na pozycję ich rzecznika. W ramach badań ustalono, że Związek Radziecki był w stanie w stosunkowo krótkim czasie płynnie dokonać modyfikacji przekazu i odpowiedniego dostosowania retoryki propagandowej przy zachowaniu ich rdzenia, tj. osadzenia ZSRR w roli obrońcy światowego pokoju i rozbrojenia. W tym celu przeanalizowano treści publikowane w ówczesnych mediach radzieckich, przede wszystkim w codziennej prasie ogólnokrajowej („Izwiestija”, „Prawda”, „Krasnaja zwiezda”), wybranych tytułach lokalnych, czasopismach, pismach specjalistycznych oraz ilustrowanych, biorąc pod uwagę kontekst spraw dotyczących bezpieczeństwa międzynarodowego, rozbrojenia czy Ligi Narodów. Zbadano także próby oddziaływania propagandą na zachodniego odbiorcę – media, dyplomatów, opinię publiczną itp. W szerszym kontekście praca ma za zadanie, wykorzystując opisywaną płynność przekazu propagandowego, zaprezentowanie sposobu działania państwa totalitarnego czy też „dwutorowej” dyplomacji, charakterystycznej dla ZSRR. The purpose of this study is to present the Soviet propaganda towards the idea of creating an international system of collective security in 1922-1935, and its evolution, turning from the position of the opponent of the Versailles system or the League of Nations to that of their advocate. During the research it was found that the Soviet Union could smoothly modify its messages and adjust its propaganda rhetoric accordingly in a relatively short period while maintaining its core, i.e., embedding the USSR in the role of defender of world peace and disarmament. To this end, the content published in the Soviet media of the time was analyzed, primarily in the daily national press (“Izvestia”, “Pravda”, “Krasnaya zvezda”), selected local press titles, magazines, specialized journals, illustrated magazines, taking into account the context of issues concerning international security, disarmament or the League of Nations. Attempts to influence Western audiences - media, diplomats, public opinion, etc. - with propaganda were also examined. In a broader context, the work aims, using the described fluidity of the propaganda message, to present the modus operandi of a totalitarian state or “two-track” diplomacy, characteristic of the USSR.
Soviet propaganda towards the attempts to create an international collective security system, 1922-1935
Wydział Historii
Keywords: Związek Radziecki; bezpieczeństwo zbiorowe; Liga Narodów; rozbrojenie; propaganda; Soviet Union; collective security; League of Nations; disarmament; propaganda