Mikromorfologiczny zapis sedymentacji osadów korytowych i pozakorytowych dolnej Wisły - Bielawska, Marta (My University, 2023)
Celem badań była identyfikacja i ocena cech litologicznych charakterystycznych dla aluwiów dolnej Wisły oraz synteza wyników uzyskanych zarówno w wyniku prac makroskopowych, jak i pracochłonnych analiz mikromorfologicznych. Ogromną zaletą analizy mikromorfologicznej jest możliwość określenia szczegółowej charakterystyki osadów o nienaruszonej strukturze. Szczegółowa analiza pozwala wykryć m.in. poziom natężenia i nagłe zmiany energii środowiska fluwialnego. The aim of the research was to identify and assess the lithological features typical for alluvial sediments od Vistula River and synthesis of results obtained both with macroscopic and laborious micromorphological analyses. A great advantage of micromorphological analysis is the ability to determine detailed characteristics of sediments with non-disturbed structure. Detailed analysis allows to detect, among others: intensity level and sudden changes in the energy of the fluvial environment.
Micromorphological record of channel and overbank deposits sedimentation of the lower Vistula River
Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych
Keywords: mikromorfologia; aluwia; sedymentologia; Wisła; micromorphology; alluvia; sedimentology; Vistula River