Na styku języków – o kłopotach z nazywaniem pewnej grupy zjawisk. Wokół tekstów powstałych w XV w. na Śląsku - Borowiec, Karolina (My University, 2015)
Artykuł podkreśla potrzebę nowych badań tekstów do tej pory charakteryzowanych jako "polskie" lub "mieszane", powstałych w XV w. na Śląsku, i osadza problem w kontekście europejskim. Autorka wskazuje problemy stwarzane przez tak stary i trudny do interpretacji materiał, na które składają się m.in. wielowarstwowość tekstów średniowiecznych, ich anonimowość, bliskie pokrewieństwo języków polskiego i czeskiego oraz trudności z przypisaniem literze reprezentacji fonetycznej.
When languagees meet – about problems with naming some group of phenomena. Around the texts written in the 15th century in Silesia region
Keywords: wielojęzyczność średniowiecza; kontakt językowy; średniowieczny Śląsk; czesko-polskie związki jezykowe