Über das erfolgreiche Scheitern einer europäischen Verfassung - Kleger, Heinz (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2011)
Autor artykułu analizuje genezę traktatu konstytucyjnego, wychodząc o deklaracji z Laeken w grudniu 2001 r. Szczegółowo opisuje założenia i działalność Konwentu ds. przyszłości Europy. Wiele miejsca poświęca kwestii ratyfikacji Konstytucji Europejskiej, zwłaszcza nieudanym referendom we Francji i Holandii. W jego opinii projekt przyjętej reformy traktatu konstytucyjnego podczas prezydencji niemieckiej był wynikiem kompromisu ostatecznie zaaprobowanego przez 27 państw członkowskich. Komisja Europejska odrzuciła polskie plany rozpoczęcia od początku dyskusji nad nowym traktatem i utrzymania nicejskiego systemu głosowania (ma obowiązywać do 2014). Traktat lizboński tworzy dość stabilną konstrukcję i nie powinien być kwestionowany w przyszłości, choć pod naporem obecnej kryzysowej sytuacji może zostać zmieniony.
O pozytywnych skutkach upadku Konstytucji Euopejskiej