Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu w latach 1950–2019 - Jurek, Tomasz; Łuczak, Maciej; Wyszowska, Izabela (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2019)
Książka jest efektem pracy zespołu autorów z Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu i przedstawia dzieje tej Uczelni w latach 1950-2019. W rozdziale I przywołano tradycje kształcenia w zakresie wychowania fizycznego na Uniwersytecie Poznańskim (1919-1950), a w następnych częściach ukazano rozwój samodzielnej Uczelni, początkowo Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego, potem Akademii Wychowania Fizycznego. Autorzy odtworzyli kolejne etapy przekształceń organizacyjnych i zarządzania Szkołą, dokonali charakterystyki obiektów dydaktyczno-sportowych, przybliżyli rolę Akademii w środowisku, a także ukazali życie studenckie oraz proces dydaktyczny na poszczególnych wydziałach: Wydziale Wychowania Fizycznego Sportu i Rehabilitacji, Wydziale Turystyki i Rekreacji oraz Zamiejscowym Wydziale Kultury Fizycznej w Gorzowie Wlkp. W ostatniej części znajdują się biogramy luminarzy nauki, którzy kształtowali oblicze badawcze Uczelni. Książka zawiera także niezbędny wstęp i zakończenie w formie podsumowania oraz pożyteczny wykaz nazwisk i streszczenie w języku angielskim. Występują w niej liczne ilustracje, w tym tabele, wykresy i interesujące fotografie, ukazujące wydarzenia, pracowników i studentów, bazę materialną w okresie niemal siedmiu dekad działalności poznańskiej AWF.
Keywords: Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu; luminarze; tradycje kształcenia; proces dydaktyczny; Uniwersytet Poznański