Zmiany pokoleniowe a zachowania wyborcze. Na przykładzie wyborów parlamentarnych w Polsce w 2019 roku - Tyrała, Marek (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2022)
Główna hipoteza badawcza postawiona w artykule brzmi: Zmiany pokoleniowe w Polsce miały wpływ na zachowania wyborcze elektoratu w wyborach parlamentarnych w 2019 roku. Celem autora było ukazanie zależności pomiędzy zachowaniem wyborczym, płynnością elektoratu a wynikiem wyborczym ugrupowań politycznych, które przekroczyły próg wyborczy; PiS, Koalicja Obywatelska, SLD, PSL, Konfederacja Wolność i Niepodległość. W artykule podjęto próbę analizy szeregu czynników określających (warunkujących) zachowania wyborcze elektoratu. Tekst ma charakter interdyscyplinarny, problem badawczy został przeanalizowany z perspektywy politologicznej, socjologicznej i filozoficznej. Weryfikując hipotezę postawioną w pracy, zauważono, iż występuje duże prawdopodobieństwo, że zmiany pokoleniowe miały częściowy wpływ na zachowania wyborcze elektoratu oraz wynik wyborczy poszczególnych komitetów wyborczych. Próba odpowiedzi na postawione pytanie badawcze może wnieść istotny wkład w dalsze badanie procesu zachowań wyborczych w wyborach parlamentarnych.

The main research hypothesis in the article is that generation changes in Poland influenced the electoral behaviour of the electorate in the parliamentary election in 2019. The author’s aim is to show the relationship between electoral behaviour, liquidity of the electorate, and the election results by political groups that exceeded the election threshold: Law and Justice, Civic Coalition, Democratic Left Alliance, Polish People’s Party, Confederation of Freedom and Independence. The article attempts to analyse a number of factors determining (conditioning) the electoral behaviour of the electorate. The text is interdisciplinary, as the research problem has been analysed from political, sociological, and philosophical perspectives. When verifying the hypothesis, the author has noticed that there is a high probability that the generation changes have a partial impact on the electoral behaviour of the electorate and election results by individual election committees. An attempt to answer the research question can be a significant contribution to further research on electoral behaviour in parliamentary elections.
Generation changes and electoral behaviour. Example of the parliamentary election in Poland in 2019
Keywords: zmiany pokoleniowe; elektorat; zachowania wyborcze; wybory; generation changes; electorate; electoral behaviour; elections