O sztuce rozumienia architektury (czyli o dwóch magazynach bibliotecznych) - Skutecki, Jakub (Wydawnictwa AGH, 2023)
Krótka historia magazynów Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu ukazuje różnice w wykształceniu i umiejętnościach architektów kształconych przed pierwszą wojną światową i w epoce późnego PRL-u. Magazyn biblioteczny z 1902 r. był i wciąż jest podręcznikowym przykładem znakomitej architektury użytkowej, magazyn z 1992 r. jest przykładem architektonicznej niekompetencji.
Keywords: architektura XX w.; Poznań; Kaiser-Wilhelm-Bibliothek; Biblioteka Uniwersytecka; magazyn biblioteczny; błędy projektowe