Materiały do katalogu druków w języku francuskim w Zbiorach Masońskich Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu - Grażyńska, Iuliana (My University, 2016)
Księgozbiór masoników liczy ok. 80.000 woluminów. Obejmuje on dziedzictwo kulturalne trzystu lat ruchu wolnomularskiego. Opisy bibliograficzne francuskich druków masońskich obecnego spisu pochodzą z systematycznego katalogu kartkowego oraz aktualizowanych rekordów druków francuskich opracowanych w systemie komputerowym Horizon. W katalogu masoników francuskich aktualnie znajdują się 2395 pozycji. Największą cześć francuskiego księgozbioru stanowią czasopisma, biografie, mowy członków łóż, dokumenty podkreślające stosunek członków lóż do kierunków filozoficznych, religii, wiedzy tajemnej, etyki, polityki i zagadnień społecznych. Zbiór zawiera również prozę, poezję okolicznościową, książki o historii, organizacji, rytuałach, symbolice wolnomularskiej oraz zagadnieniach dotyczących związków parawolnomularskich i literatury antymasońskiej. Schemat klasyfikacji pozwala na zapoznanie się z zakresem tematycznym w językach polskim i francuskim.
Keywords: zbiory masońskie; wolnomularstwo; Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu; francuskojęzyczna literatura wolnomularska