Tematyczne narracje autobiograficzne kobiet i mężczyzn wobec tworzenia biografii rodzinnej - Kuryś, Karolina (ENETEIA, 2010)
Artykuł prezentuje wyniki badań własnych. Autorka poddaje analizie autobiograficzne narracje kobiet i mężczyzn odnoszące się do przełomowego zdarzenia, jakim jest pierwsze rodzicielstwo. Wyłonione kategorie opisu wskazują, iż rodzicielstwo staje się punktem wyjścia do przeformułowania opowieści o własnym związku. Rodzaj narracji (opowieści) staje się przyczynkiem do stawiania hipotez na temat potencjalnych szans i zagrożeń dla dalszej biografii rodzinnej.
Keywords: biografia rodzinna; relacje małżeńskie