Dostęp jednostki do sądowej ochrony jej praw przed europejskimi organami sądowymi - Hauser, Agata (My University, 2013)
Celem rozprawy doktorskiej jest ustalenie, czy i w jakim zakresie, na poziomie europejskim gwarantowana jest sądowa ochrona praw jednostki. Przedmiotem analizy są dwa systemy regionalne, w ramach których funkcjonują organy o charakterze sądowym: Rada Europy i Europejski Trybunał Praw Człowieka (ETPCz) oraz Unia Europejska i Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE). W pracy przyjęto, że trybunały międzynarodowe, których zadaniem jest zapewnienie przestrzegania praw człowieka (w tym prawa do sądu) również powinny spełniać wymogi prawa do sądu, które obejmują: (1) bezstronność i niezależność sądu, (2) dostęp do sądu, (3) odpowiednie ukształtowanie procedury oraz (4) prawo do skutecznego wyroku. Praca składa się z siedmiu rozdziałów. Pierwsze trzy dotyczą zakresu praw podlegających ochronie sądowej ETPCz i TSUE, właściwości trybunałów oraz prawa do sądu. W czterech kolejnych rozdziałach przeanalizowano przepisy i praktykę orzeczniczą obu trybunałów z punktu widzenia realizacji poszczególnych gwarancji wynikających z prawa do sądu.

The doctoral thesis concerns the question of access of individuals to judicial protection of their rights and freedoms at the European level. There are two regional courts protecting human rights in Europe: European Court of Human Rights (ECHR) and the Court of Justice of the European Union (CJEU). Before both the ECHR and the CJEU, the right to a fair trial should be safeguarded. The right to a fair trial consists of four specific rights: (1) right to an impartial and independent court, (2) access to court, (3) right to a fair and public hearing and (4) right to an effective judgment. The thesis has seven chapters. The first three introductory chapters concern the scope of rights and freedoms safeguarded by the ECHR and the CJEU, jurisdiction of these two courts and the right to a fair trial. The four subsequent chapters concern organization of courts and procedure before them from the point of view of the four specific aspects of fair trial referred to above.
Access of individuals to judicial protection of their rights by European courts
Wydział Prawa i Administracji: Katedra Prawa Konstytucyjnego
Keywords: Ochrona sądowa; Judicial protection; Prawo do sądu; Fair trial; Europejski Trybunał Praw Człowieka; European Court of Human Rights; Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej; Court of Justice of the European Union