Zarys pojęcia kapitału zakładowego - Kondej, Mikołaj (Wielkopolska Rada Młodzieży, 2015)
W artykule podjęto próbę przybliżenia terminu kapitału zakładowego poprzez próbę zdefiniowania go w trzech różnych wymiarach: prawno-handlowym , rachunkowym oraz ekonomicznym.

In the article author present definition of "share capital" term. Three diffrent perspectives were presented: legal, accounting and economics.
Keywords: kapitał zakładowy; share capital