Функциональные и структурные изменения в цветовой лексике русского языка новейшего времени - Narloch, Andrzej (Казанский государственный университет им. В.И. Ульянова, 2005)
Artykuł prezentuje rozwój słownictwa kolorystycznego we współczesnym języku rosyjskim. Analiza dotyczy tzw. reklamowych nazw barw, które cechuje wysoka emocjonalność. Odnotowano wysoki udział rzeczowników i związków wyrazowych w funkcji kolorystycznej.
Keywords: nazwy barw; reklama; wartościowanie w języku; językoznawstwo