Poziom umiejętności czytania i pisania jako wskaźnik zdrowia społecznego - Jabłoński, Sławomir (My University, 2009)
Pierwsza część artykułu poświęcona jest prezentacji nauczania czytania i pisania jako procesu budowania zdrowia społecznego. Autor traktuje umiejętność posługiwania się pismem jako ważny zasób społeczny oraz przedstawia koncepcję głównych kierunków działań instytucji publicznych odpowiedzialnych za kształcenie tej umiejętności z perspektywy zdrowia społecznego. W drugiej części artykułu przedstawiono efekty nauczania czytania i pisania w Polsce na podstawie wybranych wyników badań psychologicznych oraz ocenę jakości instytucjonalnego zaplecza edukacji w tym zakresie.
Keywords: zdrowie społeczne; rozwój umiejętności czytania i pisania; dysleksja; edukacja elementarna; diagnoza trudności w czytaniu i pisaniu