Społeczne znaczenie krajobrazu w przestrzeni wielkiego miasta - Milewicz, Maciej (My University, 2010)
Głównym celem pracy była próba odpowiedzi na pytanie, jakie znaczenie przywiązują mieszkańcy wielkiego miasta do przestrzeni zielonych. W pracy skupiono się na analizie społeczeństwa ujętej w ramy policy i politics. Konflikty związane z grą o „zieloną” przestrzeń miasta służyły opisaniu funkcjonowania lokalnej polityki oraz ujawnieniu się stosunku określonych grup do problematyki ekologicznej. Okazało się, że stosunek ten daleki jest od jednoznaczności. Przykładem były opisywane „egzotyczne” koalicje lewicowo-prawicowe występujące w obronie poznańskich parków. W ich ramach, relacje pomiędzy graczami przyporządkowano do dwóch typów reżimów: instrumentalno-technokratycznego (administracja, politycy, deweloperzy) i postinstrumentalnego (społeczeństwo, politycy, media).Poza sferą polityczną, tematy tereny zieleni nie budziły już takich emocji. W świadomości potocznej zajmowały one odległe miejsce w hierarchii problemów miasta.Pytano też mieszkańców, które miejsca w przestrzeni miasta są ważne i popularne. Należy stwierdzić, że znaczenie parków i skwerów wyrażało się wielością ofert-wyborów, jakie „adresowane” były do użytkowników. Kluczowe znaczenie miała również centralność miejsca na mapie miasta.W podsumowaniu badań zidentyfikowano dwie wizje przyrody: urządzoną i spontaniczną. Przyroda spontaniczna, dzika, stanowiła przeciwwagę do przyrody urządzonej, towarzyszącej powstającym inwestycjom mieszkaniowym i drogowym. Każda z nich posiadała swoich zwolenników i odpowiadający im dyskurs „ogrodnika” oraz dyskurs „zielony”, które były ze sobą w konflikcie.

The main aim of the dissertation was to identify the meaning of the landscape in a big city. Therefore I concentrated on analyses of society in frames of policy and politics. The conflicts, understood as an ecology of games for green areas, served to describe the functioning of the local policy and to show the attitudes towards the environment of the different groups engaged in these conflicts. These attitudes were far from being straightforward, e.g. “exotic” leftist-rightist coalitions that formed to defend Poznań’s parks. There was also the “fight” between two types of regimes: instrumental-technocratic (administration, politicians, developers) and post-instrumental (local society, politicians, media). Beside politics, the question of green areas was not treated with so much importance. In common awareness the quality and quantity of green spaces were low in the hierarchy of city’s main problems.The citizens were also asked to define the green areas that are important and popular for the local society. The importance of these areas was determined by the number of choices that they generated (culture, sport, recreation, education etc.) for potential users. The key-question was also their central position on the city plan.At the end, I identified the two visions of nature in the city: arranged and spontaneous. The wild spontaneous nature was on the other pole compared to the arranged nature that accompanied new housing investments and road infrastructure. Each of these visions had its protagonists and the adequate discourse of “gardener” and “green” discourse
Social Meaning of Landscape In the Big City
Wydział Nauk Społecznych: Instytut Socjologii
Keywords: socjologia miasta; urban sociology; dyskurs; discourse; konflikt społeczny; social conflict; polityka lokalna; local politics; krajobraz miejski; city landscape