Proces zdrowienia. Perspektywa kobiet uzaleznionych od alkoholu. - Włodarczyk, Ewa (My University, 2016)
Człowiek uzależniony od alkoholu doświadcza całego wachlarza destruktywnych konsekwencji tego uzależnienia, dotykających jego ciała i umysłu. Wiążą się one z jego wielowymiarowym zniewoleniem, przybierającym różnorakie postacie. Stopniowy proces wyzwalania się spod dyktatury alkoholu, pełen mozolnej pracy osoby uzależnionej, może zaowocować skonstruowaniem przez nią ram dla życia o nowym kształcie, wartości i jakości. Wspierając się na wynikach badań własnych, w których próbę badawczą stanowiły kobiety uzależnione od alkoholu, uchwycone bądź w trakcie udziału w terapii bądź po jej zakończeniu, odtworzyć można ich niełatwą drogę od zniewoleń i strat generowanych przez uzależnienie od alkoholu do poszukiwania i samookreślania nowej – trzeźwej siebie i budowania swojego nowego, przeżywanego na trzeźwo świata i życia.
Keywords: uzależnienie od alkoholu; kobiety uzaleznione od alkoholu; zdrowienie; terapia uzależnienia od alkoholu