Zdatność arbitrażowa sporów - Franusz, Anna Magdalena (My University, 2013)
Niniejsza rozprawa doktorska poświęcona jest problematyce zdatności arbitrażowej sporów. Zasadniczy cel sformułowanych rozważań sprowadza się do wskazania, które ze sporów można poddać pod rozstrzygnięcie sądu polubownego. W tym celu szczegółowej analizie poddano regulacje prawne obowiązujące w Polsce (przede wszystkim przepis art. 1157 Kodeksu postępowania cywilnego), jak również w aktach prawa międzynarodowego dotyczących międzynarodowego arbitrażu handlowego. Omówienie kluczowych zagadnień (z uwzględnieniem poglądów wyrażonych na gruncie doktryny prawa i w orzecznictwie), w tym między innymi: problemów interpretacyjnych związanych z art.1157 k.p.c., pojęcia ugody sądowej, zdatności ugodowej sporów, prawa do swobodnego rozporządzania (dysponowania) przedmiotem sporu, pozwoliło po pierwsze na syntetyczne wskazanie tych spraw, które mogą stanowić przedmiot rozstrzygnięcia sądu polubownego, po drugie umożliwiło wyprowadzenie wielu wniosków de lege ferenda. W rozprawie zaprezentowano ponadto kwestie związane z procedurą badania przez sąd państwowy i sąd polubowny zdatności arbitrażowej sporów, określono podstawę prawną oceny zdatności oraz konsekwencje jurydyczne naruszenia przepisów jej dotyczących. Praca zawiera także rozważania w przedmiocie kształtowania się koncepcji w zakresie zdatności arbitrażowej sporów (od antycznego prawa rzymskiego po dziewiętnastowieczne ustawy regulujące arbitraż w krajach europejskich).

The aim of the dissertation titled: ‘Arbitrability of Disputes’ is to present the, problem of disputes which are ‘arbitrable’ – that is, weather under a given provision of internal legal system a controversy may be submitted to arbitration, or whether the dispute must be resolved in the state’s court. The thesis presents basic issues concerning provision of Article 1157 of Polish Code of Civil Procedure, as well as regulation of foreign legal systems and international convention on commercial arbitration. Determination of the category of controversies which are ‘arbitrable’ needs defining many important issues, like concept of differences capable of settlement or right to dispose freely of the subject-matter. The paper also includes problem of modes of verification of arbitrability, as well as legal consequences of breach the provisions of Article 1157 by submitting to arbitration disputes which are ‘non-arbitrable’.
Arbitrability of disputes
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: zdatność arbitrażowa; arbitrability of disputes; ugoda sądowa; settlement; arbitraż; arbitration