Autodefinicja profesji muzealnika w perspektywie partycypacji społecznej. Antropologiczne studium przypadku wybranych muzeów wielkopolskich - Janaszak, Michalina (My University, 2022)
W prezentowanej pracy zajmuję się kwestią tożsamości muzealników w kontekście partycypacji społecznej. Interesuje mnie rola, jaką pełnią profesjonaliści we współczesnych muzeach, których funkcjonowanie podlega obecnie – szczególnie na przestrzeni ostatnich dekad – znaczącym przemianom. Rozprawa, opierająca się na wywiadach etnograficznych przeprowadzonych z muzealnikami, stanowi antropologiczne studium czterech przypadków wybranych wielkopolskich muzeów. Są to: Muzeum Okręgowe Ziemi Kaliskiej w Kaliszu, Muzeum Okręgowe w Pile, Muzeum-Zamek Górków w Szamotułach i Muzeum Zamek Opalińskich w Sierakowie. Praca składa się z wprowadzenia, pięciu rozdziałów, podsumowania oraz bibliografii i aneksu. Celem rozprawy jest ukazanie sposobu postrzegania zawodu muzealnika z wewnętrznej perspektywy oraz przedstawienie problemów tożsamościowych owej specyficznej grupy w kontekście partycypacji społecznej i przemian zachodzących w muzealnictwie.

In this dissertation I discuss the identity of museum professionals in the context of social participation. My thesis investigates the role of professionals (museologists, curators and others) in the modern museum. It is also an attempt to examine the meaning of changes taking place in museology and the social function of museums. In my work I argue whether participation has become an important element in the functioning of museums. My dissertation is an anthropological case study of four institutions (museums located in Kalisz, Piła, Szamotuły and Sieraków) based on ethnographic interviews with museum professionals. The thesis contains five chapters, an introduction, conclusion, a bibliography and an annex.
Self-definition of museum professionals in the perspective of social participation. An anthropological case study of selected museums in Greater Poland
Wydział Antropologii i Kulturoznawstwa
Keywords: muzeologia; muzealnicy; muzeum; partycypacja społeczna; museology; museum professionals; museum; social participation