Marek Hłasko na ekranie. Scenariusze – adaptacje – filmowe portrety pisarza - Bucknall-Hołyńska, Justyna (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2015)
Monografia jest „oryginalnym i sumiennym ujęciem twórczości Marka Hłaski w kontekście stricte filmowym” (dr hab. Krzysztof Kozłowski, prof. UAM). Składa się z trzech części. Pierwsza przedstawia życie i legendę Marka Hłaski, a szczególnie te fakty i opinie, które dotyczą filmu i sytuują autora Pięknych dwudziestoletnich w pozycji pierwszego tak osobliwego pisarza pokolenia’56, a przy tym pasjonata kina, autora dialogów i scenarzysty. Literacki temperament twórcy oraz miłość do kina sprawiły, że najbliżej mu było do tworzenia scenariuszy. Na ich podstawie powstały znane adaptacje jego prozy. Analiza zrealizowanych w Polsce fabuł i etiud znalazła się w drugiej części książki. Trzecia i ostatnia dotyczy legendy i filmowego portretu Marka Hłaski, opartego na filmach dokumentalnych poświęconych pisarzowi. Skonfrontowany on został z opowieściami i anegdotami krążącymi niezmiennie wokół ciągle jeszcze żywej legendy. Legendy młodego utalentowanego buntownika, prowadzącego bujne i tragiczne w swej wymowie życie i pisarza, który zdołał zaistnieć w historii polskiej kinematografii.

Book titled "Marek Hłasko na ekranie. Scenariusze - adaptacje - filmowe portrety pisarza" [Marek Hłasko on Screen: Screenplays, Adaptations and Film Portrait o f the Writer] is "an original and conscientious recognition of Marek Hłasko's works strictly within the context of film" (Prof. Krzysztof Kozłowski). This monograph consists of three parts. The first part presents Hłasko's life and legend as depicted in film, portrays him as a unique writer among the generation of 1956 and an enthusiast of the cinema which, combined with his passion and talent for literature, led him to write scripts and screenplays. The second part examines films based on Htasko's writings as well as adaptations of his works, notably those that were made by students from the celebrated Film School in Łodź. The third and final part studies documentaries made on Hłasko and considers the different "masks" Hłasko presented to the world. Through these three parts, Justyna Bucknall-Hołyńska demonstrates the importance of cinema to Hłasko and his work, and identifies elements behind the complex image of himself cinema helped to create.
Marek Hłasko on Screen: Screenplays, Adaptations and Film Portrait of the Writer
Keywords: Marek Hłasko