Zrównoważony rozwój energetyczny w polityce współpracy rozwojowej Austrii - Paterek, Anna (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2024)
Artykuł poddaje analizie sposób forsowania zrównoważonego gospodarowania energią w austriackiej współpracy rozwojowej zarówno w ramach współpracy wielostronnej, jak i bilateralnej, koncentrując się na jej koncepcyjnych założeniach oraz praktycznej realizacji. Analiza opiera się na hipotezie zakładającej realizację austriackiej pomocy rozwojowej jako integralnego składnika polityki zagranicznej i współpracy międzynarodowej, a także adaptacji jej założeń do niestabilnych uwarunkowań środowiska zewnętrznego. The article analyzes the approach to promoting sustainable energy management in Austrian development cooperation, both within multilateral and bilateral frameworks, focusing on its conceptual assumptions and practical implementation. The analysis is based on the hypothesis that Austrian development aid is implemented as an integral component of foreign policy and international cooperation, with its principles being adapted to the unstable conditions of the external environment.
Sustainable energy development in Austria’s development cooperation policy
Keywords: Austria; współpraca rozwojowa; oficjalna pomoc rozwojowa; ODA; zrównoważona energia; Bhutan; development cooperation; official development assistance; sustainable energy