Wergiliusz jako twórca labiryntu - Krawczyk, Ewelina (Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, 2011)
Vergil described his opus magnum, Aeneis, within the poem itself - as a temple’s door ecphrasis. By introducing Daedalus’ narrative into the main narrative, he set a bunch of signs of identity, both biographical and textual, between himself and the ancient inventor, in order to show the analogous identity between Aeneis and Daedalus’ work, the double labyrinth. By that he managed to highlight the hybrid nature of Aeneis itself and also, through some textual omissions, to depict Roman superhero-to-be, Aeneas, as a traitor. Vergil also made this ecphrasis both poet’s statement about boundaries of making poetry and a masterpiece of Augustan propaganda.
Vergil as a creator of labyrinth
Vergilius labyrinthi inventor
Romani antiqui putabant litteras aedificiis similes esse. Nonnulli scriptores Latini tali modo metaphoras suas composuerunt, ut descriptio aedificii una cum descriptione operis poetici esset. Aeneis etiam effigiem suam continet, quae est ecphrasis portae templi Apollinis. In fabulam Aeneae Vergilius fabulam Daedali introduxit, quae diu doctis ad nihil pertinere videbatur. Falsissime quidem, quia non solum coniunctio fabularum exsistit, sed etiam multae sunt causae fabulae Daedali hoc loco imponendae. Imprimis caelamen monstrat multos casus ex vita Daedali et Aeneae similes fuisse, deinde ostendere Daedalum creatorem hibridarum esse videtur. Aeneis etiam hibrida est, quia constat ex duabus partibus, quae sunt, ut ita dicam, „pars Odysseica” et „pars Iliadica”. Utri (Daedalus Vergiliusque scilicet) sunt ergo creatores hibridarum. Maximi momenti est quaestio: quis dicit “miserum!” in hac parte poematis? Auctrix commentationis censet illum clamantem Vergilium esse, quia poeta constructorem „alter ego” suum esse credebat. Auctrix scripsit etiam imaginem illam, in qua caelata est fabula de Minotauro sine Theseo, viam esse pietatis Aeneae minuendae. Scripsit verba illa quoque opinionem Vergilii de natura poesis et vocem Augusti absconditam esse.
Keywords: Aeneis; architecture; Augustus; Daedalus; Labyrinth; Metatext; Vergilius