Uwarunkowania i mechanizmy partycypacji politycznej - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu, 2017)
Książka stanowi rozwinięcie zagadnienia badawczego dotyczącego uwarunkowań i mechanizmów (form, instytucji) partycypacji politycznej. Artykuły otwierające publikację odnoszą się do zagadnień teoretycznych związanych z przesłankami aktywności i bierności politycznej. Kolejne szkice dotyczą wybranych mechanizmów konwencjonalnej partycypacji politycznej, takich jak formy demokracji bezpośredniej i wybory. W książce analizie poddano także zagadnienie wpływu nowych technologii na funkcjonowanie demokracji, kwestię społeczeństwa obywatelskiego i debat oksfordzkich.
Keywords: partycypacja polityczna; przesłanki aktywności politycznej; konsekwencje aktywności politycznej; absencja wyborcza; kultura polityczna; demokracja; demokracja bezpośrednia; demokracja przedstawicielska; wybory; referendum; inicjatywa ludowa; zgromadzenie ludowe; e-demokracja; e-partycypacja; e-głosowanie; społeczeństwo obywatelskie; debaty oksfordzkie