Panika moralna w dyskursie publicznym. Rosjanie wobec współczesnej imigracji z Chińskiej Republiki Ludowej. - Łopińska, Aleksandra (My University, 2016)
Współczesne migracje z Chińskiej Republiki Ludowej do Rosji wywołują zróżnicowane reakcje rosyjskiej opinii publicznej – od akceptacji po skrajną wrogość wobec imigrantów. Na ocenę chińskiej imigracji wpływa zarówno splot aktualnych uwarunkowań społeczno-ekonomicznych, jak i skomplikowana historia rosyjsko-chińskich relacji politycznych. W rosyjskim dyskursie publicznym, oprócz rzeczowej analizy korzyści i zagrożeń związanych z napływem imigrantów, odnaleźć można symptomy paniki moralnej, czyli wypowiedzi, w których Chińczycy przedstawiani są jako „diabły ludowe”, odpowiedzialne za społeczne, ekonomiczne i polityczne problemy współczesnej Rosji. W oparciu o atrybucyjny model paniki moralnej, identyfikacja tego zjawiska odbyła się poprzez określenie: (1) jakie zagrożenia eksponowane są w rosyjskim dyskursie publicznym, (2) kto jest postrzegany jako odpowiedzialny za ich wygenerowanie, oraz (3) jakie remedia przeciw tym zagrożeniom są publicznie proponowane. Analiza rosyjskich doniesień medialnych z lat 2002-2012 ujawniła szerokie spektrum postaw nieracjonalnych i nacechowanych silną, nieuzasadnioną wrogością wobec obcych.

Contemporary migrations form People’s Republic of China to Russia provoke various reactions of the Russian public opinion – from acceptance to extreme hostility towards immigrants. Both the current set of socio-economic conditions in Russia and complicated history of Sino-Russian political relations affects the public evaluation of Chinese immigration. Aside from factual analysis of benefits and risks associated with the inflow of immigrants, one can find the symptoms of Moral Panic in Russian public discourse, i.e. statements in which Chinese migrants are presented as a “folk devils”, responsible for social, economic and political problems in contemporary Russia. On the basis of the attributional model of Moral Panic, identification of this phenomenon took place by determining: (1) what threats are presented in Russian public discourse, (2) who is perceived as a subject responsible for generating these threats and (3) what remedies against them are publicly proposed. Analysis of media releases in Russia form 2002-2012 shows the wide range of irrational attitudes, marked by unfounded, strong hostility towards strangers.
Moral Panic in public discourse. Russians towards contemporary immigration from People’s Republic of China.
Wydział Nauk Społecznych: Instytut Socjologii
Keywords: panika moralna; Moral Panic; migracje; migrations; dyskurs publiczny; public discourse; Chiny; China; Rosja; Russia