Widowiska poznańskie. Studia z historii teatru, dramatu i miasta - Kurek, Krzysztof (Wydawnictwo "Poznańskie Studia Polonistyczne", 2018)
Omówione w książce teksty artystyczne, spektakle, biografie oraz społeczne zjawiska zostały przedstawione poprzez zderzenie tego co lokalne i uniwersalne, ukazanie dziejów miasta z perspektywy rozgrywających się w jego przestrzeni widowisk, odkrycie relacji łączących poznańskie formy życia społeczno-kulturalnego w różnych epokach ze zjawiskami ogólnokrajowymi i europejskimi. Przyjęcie takiej perspektywy sprawia, iż przywołane w tytule pojęcie ‘widowiska’ należy definiować – za Patricem Pavis – niezwykle szeroko, jako „to wszystko, co przeznaczone jest do oglądania”, w związku z czym „jako widowiskowe określa się to wszystko, co poddane jest oglądowi obserwatora zewnętrznego". Takie podejście pozwala na równorzędne potraktowanie spektaklu teatralnego, recitalu wokalno-instrumentalnego, manifestacji politycznej, rozruchów na tle religijnym, biograficznej (i publicznej) autokreacji artysty, wieczoru autorskiego, a także utworu dramatycznego zawierającego w swojej strukturze potencjał przedstawienia związanego ściśle z ideami kształtującymi wyobraźnię określonej miejskiej zbiorowości. Opublikowane w tym zbiorze szkice pokazują, w jaki sposób miejski kod kulturowy wpływał na kształt różnych form widowisk. Historia teatru i dramatu została w wielu fragmentach zestawiona z dziejami Poznania.
Keywords: historia teatru polskiego; historia Poznania; motyw Ludgardy w literaturze polskiej; historia teatrów poznańskich; teatry poznańskie