Teatralna menażeria. Kilka uwag o obecności konia i małpy w sztukach widowiskowych XVIII i XIX wieku - Kurek, Krzysztof (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. A. Mickiewicza, 2012)
Autor przedstawia problematykę związaną z obecnością konia i małpy zarówno w widowiskach XVIII i XIX wieku, jak i w dramatach granych na scenach teatralnych w omawianym okresie. Termin "widowisko" rozumiany jest tutaj szeroko i obejmuje występy zespołów cyrkowych, pokazy sztuki ujeżdżania i akrobacji, prezentacje "żywych obrazów", widowiska plenerowe oraz przedstawienia usytuowane w przestrzeni tradycyjnego teatru. Autor przywołuje występy i prezentacje organizowane m. in. w Londynie oraz Paryżu. Kontekst polski został nakreślony dzięki odniesieniom do widowisk organizowanych w Poznaniu, w trakcie corocznych Jarmarków świętojańskich. Osobnym, omówionym w tekście, zagadnieniem jest wykorzystanie postaci małpy w popularnym dramacie XIX-wiecznym. Całość rozważań opatrzona została rozbudowanym aparatem krytycznym, uwzględniającym m. in. symbolikę małpy w kulturze Europy i Azji.
Keywords: Historia teatru XVIII i XIX wieku; widowiska z udziałem zwierząt; zwierząta w dramacie i teatrze; dzieje cyrku