Rethinking the Alternative to Capitalism - McLaughlin, Paul (Międzywydziałowa „Pracownia Pytań Granicznych” UAM, 2013)
Polemika z artykułem Petera Hudisa, „Yes, There Is An Alternative – And It Can Be Found in Marx” w kontekście jego całej koncepcji zawartej w książce „Marx’s Concept of the Alternative to Capitalism” (Brill 2013). Autor analizuje propozycję Hudisa w odniesieniu do jej zdolności do udzielania odpowiedzi na dwa pytania, które określa z jednej strony mianem „klasycznego” (Czy Marks przedstawia wizję alternatywy dla kapitalizmu?), z drugiej zaś „współczesnego” (Czy Marks przedstawia wizję alternatywy dla kapitalizmu, która do nas przemawia?). Według autora te dwa porządki w pracy Hudisa ulegają niepokojącemu przemieszaniu.
Przemyśliwując alternatywę dla kapitalizmu
Keywords: alternatywa dla kapitalizmu; Marks; Hudis; komunizm