W stronę językowego obrazu świata dla języków sztucznych - Stria, Ida (My University, 2016)
Celem rozprawy była ocena możliwości zastosowania teorii oraz badań empirycznych formułowanych w ramach metodologii tzw. Lubelskiej Szkoły Etnolingwistycznej do lingwistycznej analizy języków sztucznych oraz zaprezentowanie ograniczeń wynikających z takiego podejścia. W części końcowej rozprawy zostały sformułowane następujące wnioski z badań: 1. Języki sztuczne nie stanowią jednolitej grupy, a ich różnorodne cechy wymuszają różne perspektywy przy próbie zastosowania paradygmatu lubelskiego. 2. Obalony został binarny podział na języki sztuczne i naturalne; zaproponowana została skala naturalności/sztuczności. 3. Językiem, który może w ramach Lubelskiej Szkoły Etnolingwistycznej być traktowany jako naturalny jest bez wątpienia esperanto. 4. Wszelkie badania języków sztucznych w ramach paradygmatu lubelskiego wymagają uwzględnienia transferu z innych języków znanych respondentom a także wpływów kulturowych. Wykazano również istnienie JOS typowego dla esperanta i konsekwentnie prezentowanego w następujących obszarach: • koncepty kulturowe związane z Ruchem; • stereotyp esperantysty.

The main objective of the present dissertation was to evaluate the applicability of the theory and practice developed within the methodological framework of the so-called Ethnolinguistic School of Lublin to the linguistic analysis of artificial languages and to present the limitations of such an approach. The following research conclusions were formulated: 1. Artificial languages are not a homogeneous group, and their various characteristics necessitate different perspectives in the application of the Lublin paradigm. 2. The binary division between artificial and natural languages is disproved; a scale of naturalness/artificiality is proposed. 3. The language which may be treated as natural within the Ethnolinguistic School of Lublin is undoubtedly Esperanto. 4. Any study of artificial languages within this paradigm needs to take into account a transfer from other languages known to the respondents as well as cultural influences. The existence of a linguistic worldview typical of Esperanto and presented consistently in the following areas was proved: • cultural concepts related to the Movement; •stereotype of an Esperantist.
Towards a linguistic worldview for artificial languages
Wydział Neofilologii
Keywords: językowy obraz świata; linguistic worldview; języki sztuczne; artificial languages; Esperanto