Nekroza semantyczna i zmęczenie cywilizacji: próba filozoficznej interpretacji trwania kultur w kontekście ich podziału na kultury nekrotyczne i post-nekrotyczne - Puppel, Stanisław (My University, 2026)
W artykule proponuje się wprowadzenie podziału cywilizacji na kultury nekrotyczne i post-nekrotyczne. Te pierwsze podlegają wielkiej sile oddziaływania ze strony głębokich (i pierwotnych) struktur semantycznych związanych z rytuałami przejścia, natomiast te ostatnie stanowią wyraz tworzenia alternatywnego porządku świata poprzez zarówno modyfikacje semantyczne jak i nowe zestawy pojęć. Artykuł rozwija koncepcję 'nekrozy semantycznej' jako procesu zasadniczo blokującego istnienie i dalszy rozwój człowieka w kategoriach postępu społeczno-politycznego. Tekst ma charakter fundacyjnego manifestu teoretycznego sytuującego 'nekrozę semantyczną' jako jedną z centralnych kategorii opisu historii cywilizacji.
Keywords: Nekroza semantyczna; zmęczenie cywilizacji; kultura strachu