Pojęcie praktyki i jego użycie w polskich aktach normatywnych, w orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego oraz w prawoznawstwie - Rzepiński, Wojciech Robert (My University, 2025)
W rozprawie doktorskiej prowadzona jest analiza użycia pojęcia praktyki w polskich aktach normatywnych, w orzecznictwie TK oraz w prawoznawstwie, a co za tym idzie pojmowania praktyk na tych polach. Innymi słowy, problemem badawczym podjętym w rozprawie jest próba odpowiedzi na pytanie, jak – w jaki sposób, realizując jakie funkcje, jakiego typu formułując twierdzenia – używa się pojęcia praktyki w tych przedmiotach analizy. Praca została podzielona na trzy części. Część I obejmuje dwa rozdziały poświęcone analizie użycia pojęcia praktyki w polskich aktach normatywnych oraz analizie użycia tego pojęcia w uzasadnieniach orzeczeń TK. Część II obejmuje sześć rozdziałów, w których odtwarzane są sposoby rozwiązywania problemów teoretycznoprawnych dotyczących reguł prawnych przy użyciu pojęcia praktyki przez wybranych autorów. Część III tworzą dwa rozdziały, w których uporządkowane zostały poczynione w dwóch wcześniejszych częściach. Przedstawione zostały w niej wnioski dotyczące sposobów użycia pojęcia praktyki w kontekstach prawnych. Zaproponowane zostało wyjaśnianie pojęcia praktyki w kategoriach narzędzia służącego charakteryzowaniu aktywności określonych podmiotów, budowaniu argumentacji w toku podejmowania decyzji stosowania prawa oraz pozwalającego wyjaśniać naturę prawa. W ostatnim rozdziale przedstawione zostały ustalenia dotyczące pojęcia praktyki prawniczej. The doctoral dissertation analyzes the use of the concept of practice in Polish normative acts, in the case law of the Constitutional Tribunal (TK), and in legal theory, and, as a result, the understanding of practices in these areas. In other words, the research problem addressed in the dissertation is an attempt to answer the question of how – in what way, by fulfilling which functions, and formulating which types of statements – the concept of practice is used in these subjects of analysis. The dissertation is divided into three parts. Part I consists of two chapters dedicated to the analysis of the use of the concept of practice in Polish normative acts and the analysis of its use in the reasoning of TK rulings. Part II includes six chapters, where the methods of solving theoretical problems concerning legal rules by selected authors are reproduced. Part III consists of two chapters, where the findings made in the previous two parts are organized. This part presents conclusions regarding the ways in which the concept of practice is used in legal contexts. It proposes explaining the concept of practice in terms of a tool used to characterize the activities of certain entities, to build arguments in the process of decision-making in the application of law, and to help explain the nature of law. The final chapter presents conclusions concerning the concept of legal practice.
The concept of practice and its use in Polish normative acts, the Constitutional Tribunal's judgments, and in jurisprudence
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: praktyka; praktyka prawnicza; paradygmat; natura prawa; stosowanie prawa; practice; legal practice; paradigm; nature of law; application of law