Znikający naukowcy. Co Big Data mówią nam o rezygnacja z nauki w 38 krajów OECD? - Kwiek, Marek; Szymual, Łukasz (Polska Akademia Nauk, 2024)
W pracy analizujemy zjawisko rezygnacji z nauki akademickiej i pokazujemy jak odchodzenie z nauki różni się między kobietami i mężczyznami, dyscyplinami akademickimi i na przestrzeni czasu. Prezentowane podejście jest kompleksowe: globalne, oparte na kohortach naukowców i podłużne – obserwujemy działalność publikacyjną indywidualnych naukowców w czasie. Korzystając z metadanych pochodzących z bazy Scopus – globalnej bibliometrycznej bazy danych publikacji i cytowań – analizujemy kariery publikacyjne naukowców z 38 krajów OECD, którzy rozpoczęli publikowanie w 2000 r. (N=142 776) i w 2010 r. (N=232 843). W pracy przetestowano przydatność dużych zbiorów danych bibliometrycznych do globalnych analiz karier naukowych. In this paper we analyze the phenomenon of quitting academic science and show how quitting differs between men and women, academic disciplines and over time. The approach presented is comprehensive: global, based on cohorts of scientists, and longitudinal – we observe the publication activity of individual scientists over time. Using metadata from Scopus, a global bibliometric database of publications and citations, we analyze the publication careers of scientists from 38 OECD countries who began publishing in 2000 (N = 142 776) and 2010 (N = 232 843). The paper tests the usefulness of large bibliometric datasets for a global analysis of academic careers.
Disappearing Scientists. What Structured Big Data Tell Us about Leaving Science in 38 OECD Countries?
Keywords: naukoznawstwo; nauka o nauce; OECD; rezygnacja z nauki; odchodzenie z nauki; badanie longitudinalne; kobiety w nauce; STEM; polscy naukowcy; kariera naukowa; perspektywa życia; długie kariery naukowe; mikrodane; Scopus; academic career; attrition in science; structured Big Data; Kaplan- Meier estimator; survival analysis; science of science; OECD countries