Autokontrola w procesie kształtowania się strategii komunikacyjnych - Surdyk, Augustyn; Glinka, Marian (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2002)
Książka stanowi plon 2-letniego projektu badawczego zrealizowanego na Wydziale Neofilologii UAM przez zespół złożony z psychologa i filologów aż czterech specjalności językowych. Prezentuje zagadnienia ogólne (m.in. specyfilę komunikacji ustnej, kształtowanie postaw proautonomicznych i osobistej kompetencji komunikacyjnej) oraz sprawozdania z badań (dotyczące m.in. kształtowania samooceny, wrażliwości językowej, umiejętności argumentacyjnych i postawy podmiotowej).
Keywords: autonomizacja; autokontrola; autokorekta; osobista kompetencja komunikacyjna