Bibliotekarze akademiccy inicjatorami działań kulturalnych w organizacji uczącej się – na przykładzie Biblioteki Politechniki Łódzkiej - Kołodziejczyk, Edyta (Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, 2018)
Biblioteki akademickie nie mogą utrwalać dawnego statusu (pozycji w otoczeniu), lecz ciągle muszą poszukiwać nowych, efektywniejszych form, które mogą zapewnić im wysoki poziom sprawności. Jeśli chcą się wyróżniać na tle innych instytucji, powinny pokazać swoją innowacyjność i elastyczność. Menedżer biblioteki (dyrektor) jest zobowiązany zarządzać w sposób wynikający z pozytywnego podejścia do twórczych wysiłków pracowników i traktować ludzi jako najważniejszy intelektualny majątek, stwarzając im możliwości ujawnienia ich kreatywności i zaangażowania. Nową kulturę kierowania wprowadzają organizacje uczące się. Organizacja ucząca się opiera się na założeniach podkreślających znaczenie kapitału ludzkiego. W związku z tym coraz większą uwagę przywiązuje się do ludzi z dużą wyobraźnią i inwencją twórczą. Celem artykułu jest prezentacja działań kulturalnych zainicjowanych przez pracowników Biblioteki Politechniki Łódzkiej.

Academic libraries can’t perpetuate the former status (position in the environment), but have to consistently look for new, more effective forms that can provide them with a high level of efficiency. If they want to stand out from other institutions, they should show their innovativeness and flexibility. The library manager (director) is obliged to manage in a manner resulting from a positive approach to the creative efforts of employees and treat people as the most important intellectual property, creating opportunities for them to reveal their creativity and commitment. The new culture of leadership is introduced by learning organizations. The learning organization is based on assumptions emphasizing the importance of human capital. Therefore, more and more attention is paid to people with great imagination and creativity. The aim of the article is to present cultural activities initiated by employees of the Lodz University of Technology
Academic librarians initiating cultural activities in a learning organization – on the example of the Lodz University of Technology Library
Keywords: działania kulturalne; cultural activities; kapitał ludzki; human capital; menedżer biblioteki; library manager; learning organization; organizacja ucząca się,; pracownicy bibliotek akademickich; employees of academic libraries