Miedzy przedmiotem a podmiotem. Postrzeganie zwierząt rzeźnych, rasowych i bezdomnych przez hodowców i opiekunów - Vogt-Kostecka, Maja (My University, 2014)
Praca Miedzy przedmiotem a podmiotem. Postrzeganie zwierząt rzeźnych, rasowych i bezdomnych przez hodowców i opiekunów wpisuje się w nurt zainteresowań z zakresu relacji między ludźmi a innymi zwierzętami. Praca ta powstała w wyniku badań terenowych metodą długotrwałej obserwacji uczestniczącej wśród trzech grup ludzi zajmujących się na co dzień zwierzętami. Pierwszą z tych grup są hodowcy rasowych kotów, drugą – hodowcy zwierząt rzeźnych, ostatnią stanowią wolontariusze opiekujący się bezdomnymi zwierzętami. Ważną częścią pracy jest obszerny rozdział dotyczący metodologii nauk społecznych, w którym autorka rozważa możliwość rozszerzenia tradycyjnej humanistyki o problematykę z zakresu animals studies, co sytuuje pracę wśród dzieł z zakresu poshumanistyki. W rozważaniach tych wykorzystuje koncepcje tradycyjnej filozofii, jak i teksty Brunona Latoura i twórców z zakresu Science, Technology and Society (STS), jak również etyczne pytania o dobro zwierząt i wolność myśli naukowej. Rozdział dotyczący zwierząt rasowych i ich opiekunów zbudowany jest wokół rozmyślań nad pięknem jako wartością decydującą o dwoistej naturze podmiotowo-przedmiotowej kotów rasowych. W rozdziale dotyczącym hodowców zwierząt rzeźnych najważniejszym zagadnieniem okazuje się być działalność gospodarcza. Rozdział dotyczący wolontariuszy rozważa związki troski i władzy.

The paper Between object and subject. Perception of slaughter, pedigree and stray Animals by breeders and caretakers may be placed in the field of interactions of people and other animals. It is based on long term participant observation within Tyree groups of people. The first group comprises pedigree cats breeders, the second – slaughter animal breeders, the last one - animal volunteers taking care of stray animals. An important part of the paper is the unit concerning philosophy of science, where the author contemplates the legitimacy of expanding the traditional humanities into non-human animals, which places the paper among posthumanism works. The study is based on the traditional philosophical concepts and Bruno Latour’s works and literature in the field of Science, Technology and Society (STS) with the aim to create an own, practice-based and open- ended methodology. Equally important incentives were ethical question about nonhuman animal welfare in human society and freedom of scientific practice. The chapter on pedigree animals and their breeders revolves around beauty as a value determining the dual subject-object nature of pedigree cats. The subject concerning slaughter animal breeders focuses on people’s business activitythat abuse animal objects. Finally, the author presents Animals volunteers and casts light on the relations of care and power.
Between object and subject. Perception of slaughter, pedigree and stray Animals by breeders and caretakers
Wydział Historyczny
Keywords: posthumanistyka; animals studies; zwierzęta rasowe; zwierzęta rzeźne; zwierzęta bezdomne