Współczesne wyzwania dla integrującej się Europy. Problem pakietu klimatyczno-energetycznego i zaopatrzenia w surowce energetyczne - Wiśniewska, Dorota (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2010)
Artykuł skupia się na kryzysie integracyjnym Unii Europejskiej związanym z chęcią wdrożenia Pakietu klimatyczno- energetycznego, którego założenia (3x20%) wydają się zbyt kosztowne w realizacji dla Państw Członkowskich UE. Analizie poddany zostaje długotrwały proces negocjacyjny nad Pakietem oraz sprzeciw Państw Członkowskich UE wobec agresywnej polityki dekarbonizacji. Ta ostatnia zostaje ustanowiona w szczytowym momencie kryzysu gospodarczego. Formułowanie przyszłej polityki klimatyczno- energetycznej UE odbywa się w „tle” rozważań nad dalszymi losami protokołu z Kioto i brakiem inicjatywy do ponoszenia odpowiedzialności przez Chiny i USA za największy udział w emisji szkodliwych gazów do atmosfery. Jako konkluzje artykuł ukazuje negatywne strony pakietu oraz korzyści jakie mogą być wynikiem jego wdrożenia.
Contemporary challenges for integrating Europe. The problem of the EU climate and energy package and the supply of energy resources
Keywords: kryzys integracji; pakiet klimatyczno-energetyczny; polityka dekarbonizacji; protokół z Kioto