Finansowanie bibliotek uczelni publicznych. Analiza wybranych wskaźników z lat 2002-2007 - Derfert-Wolf, Lidia; Górski, Marek; Jazdon, Artur (My University, 2009)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie źródeł finansowania bibliotek uczelni publicznych w Polsce, możliwości zdobywania dodatkowych funduszy oraz sposobów alokacji środków w ramach budżetów bibliotecznych. Informacje i przemyślenia ogólne zostaną w dalszej części poparte analizą finansowych wskaźników efektywności, wybranych z projektu „Analiza funkcjonowania bibliotek naukowych w Polsce" (AFBN). Przegląd wartości wskaźników i ich zmian w latach 2002-2007 poprzedzono porównaniem projektu AFBN z międzynarodowymi zaleceniami i normami oraz doświadczeniami innych krajów w tym zakresie.