Zmaganie się ze stresem choroby przewlekłej - Ziarko, Michał (My University, 2014)
Monografia jest poświęcona psychologicznym aspektom chorób przewlekłych. Autor łączy ustalenia klasyczne z najnowszymi osiągnięciami psychologii, w tym psychologii krytycznych wydarzeń, stresu i znaczenia zasobów w radzeniu sobie z obciążeniami życia. Ze znanych mi prac na ten temat nie ma równie złożonego i nowatorskiego ujęcia. Autor postawił sobie za cel wykrycie i opisanie ogólnych i specyficznych mechanizmów zmagania się chorych z krytycznymi wydarzeniami przewlekłej, stresującej choroby. Jako jeden z pierwszych dokonał analizy medycznej i psychologicznej różnych koncepcji przewlekłej choroby. Zakres nowej wiedzy zawartej w tej monografii można by przedstawić w kilku opracowaniach. Sądzę, że książka ta będzie podstawą i okazją do wielu dyskusji na ten temat. Ważne jest też to, że wyniki badań nasuwają wiele nowych, otwartych problemów, zarówno badawczych, jak i praktycznych.
Keywords: krytyczne wydarzenie życiowe; choroba przewlekła; radzenie sobie; zasoby; poczucie koherencji